Mitä vinkeissä käydään läpi
Tämä materiaalin käytön vinkkisivu sisältää oppimiseen ja opetukseen liittyviä ohjeita ja tietoa koskien 2025 vuonna uudistettua Linkki-oppimateriaalia.
Materiaalin toimivuuteen liittyvät tekniset käyttöohjeet löytyvät erilliseltä käyttöohjesivulta.
Kenelle materiaali on
Linkki - Digitaalinen oppimateriaali tieto- ja viestintätekniikkaan on suunnattu ensisijaisesti perusopetuksen 7.-9. vuosiluokkien opetukseen. Soveltaen oppimateriaalia voi hyödyntää myös alakoulun ylimmillä luokilla sekä toisen asteen opetuksessa. Oppimateriaali on suunniteltu ensisijaisesti omana oppiaineena opetettavan tietotekniikan tai TVT:n opetukseen, mutta sitä on mahdollista hyödyntää myös muihin oppiaineisiin integroitavassa TVT-opetuksessa.
Miten materiaalia kannattaa käyttää
Oppimateriaalia voi hyödyntää käyttäen monia erilaisia opetusmenetelmiä ja työskentelytapoja. Materiaalia voi käyttää niin opettajajohtoisesti kuin oppilaiden itsenäiseen opiskeluun. Opettajan ohjeistusta oppilaat tarvitsevat esimerkiksi siihen, mihin oppimateriaalin kirjoitus- ja tuottamistehtävät on tarkoitus tallentaa ja miten pari- ja ryhmätyötehtävät toteutetaan.
- Oppimateteriaali on suunniteltu siten, että jakson 1 Tietokoneen käytön perusteet luvussa 2 Tietojen tallennus ja hallinta luodaan luvun lopun tehtävissä hakemisto nimeltä "Linkki_hakemisto", jonne oppilaita on sittemmin mahdollista ohjata tallentamaan toisten lukujen kirjoitus- ja tuottamistehtäviä.
- Osassa oppimateriaalin sisältämiä tehtäviä on suoria ohjeistuksia tallentaa tuotoksia ja luoda uusia alihakemistoja luvussa 1 luotavaan, edelle mainittuun hakemistoon. Näissä tilanteissa oppilaat tarvitsevat opettajan ohjeistusta siihen, luovatko ja ottavatko he kyseisen hakemiston käyttöön, vai tallentavatko he tehtäviä johonkin muuhun sijaintiin silloin kun materiaalissa viitataan Linkki_hakemiston alaiseen sijaintiin tai alihakemistoon tallentamiseen.
Oppimateriaalissa on kahdeksan jaksoa. Kunkin jakson etusivulla on kerrottu jakson sisältämät luvut sekä jakson läpikäymiseen suunnitellut tuntimäärät. Jaksoja voi opiskella haluamassaan järjestyksessä huomioiden sen, että tietyissä jaksoissa on esitietovaatimuksia, jotka on kerrottu kunkin jakson etusivulla. Jos opiskelun pohjatiedot ovat vähäiset, on suositeltavaa aloittaa jaksosta 1.
Jaksot koostuvat luvuista. Luvut on suositeltavaa käydä läpi numerojärjestyksessä, mutta myös vain yksittäisiä lukuja voi opiskella. Tällöin tulee huomioida, että osassa lukuja on sellaisia tehtäviä, että niissä jatketaan tai ohjataan käyttämään jossakin edellisessä luvussa aloitettua tuotosta tai käytettyä hakemistorakennetta tuotosten tallentamispaikkana.
Suositellut laitteet ja ohjelmistot
Oppimateriaalia voi käyttää sekä mobiililaitteilla että tietokoneilla kaikilla yleisimmillä verkkoselaimilla. Puhelinta isommasta näytöstä on hyötyä ja tehtävien tekemiseen suosittelemme tietokonetta.
Oppimateriaalin jaksojen luvuissa käytetään esimerkkeinä tiettyjä ohjelmia asioiden opettamisessa. Lukujen tehtävät ja ohjeet on suunniteltu siten, että ne ovat tehtävissä esimerkkeinä käytetyillä ohjelmilla, mutta oppilas voi myös valita itselleen mieluisat ohjelmat tehtävien tekemiseen. Toimisto-ohjelmajaksojen lukujen (Tekstinkäsittely, Esitysgrafiikka ja Taulukkolaskenta) tehtävissä suositellaan käyttämään Microsoft 365 -ohjelmistopaketin toimisto-ohjelmia, jotta luvuista saa täyden hyödyn.
Käyttöjärjestelmäesimerkkinä oppimateriaalissa on Windows 11.
Oppimateriaalin tehtävät
Oppimateriaalissa on erilaisia oppimista tukevia tehtäviä:
- Harjoitustehtävät, jotka koskevat ennen tehtävää läpikäydyn opin harjoittelua ja kertaamista.
- Harjoitustehtävät voivat olla esimerkiksi tutkimista, pohdintaa, keskustelua tai asioiden käytännössä harjoittlua.
- Lukujen lopun tehtävät, jotka perustuvat aiemmin opittuun.
- Yksilö- ja ryhmätehtävät, jotka koskevat läpikäydyssä luvussa opittuja asioita.
- Projektitehtävät, jotka jatkuvat useassa kyseisen jakson luvussa.
- Interaktiiviset TIM-tehtävät jaksossa 7 Verkkosivut ja ohjelmointi, jotka tehdään erillisessä TIM-oppimisympäristössä.
Lukujen lopun tehtävät jakautuvat eri tehtävätasoille.
- Yhden liekin perustason yksilötehtävät kaikille opiskelijoille.
- 🔥
- Kahden liekin soveltavat yksilötehtävät kaikille opiskelijoille.
- 🔥🔥
- Kolmen liekin yksilötehtävät lisätekemistä ja -haastetta tarvitseville opiskelijoille.
- 🔥🔥🔥
- Perustasoiset ryhmätehtävät.
- 🤝
- Perustasoiset projektitehtävät.
- 💪
Osa oppimateriaalin tehtävistä on interaktiivisia kääntökortti- ja valintapainiketehtäviä, joiden tekeminen ja tarkistaminen edellyttää, että verkkoselaimessa on käytössä JavaScript.
Oppimateriaalin videot
Oppimateriaalin videot sijaitsevat YouTubessa ja ne ovat upotettuina materiaaliin kunkin videon aihealueen yhteyteen. Videoita voi katsoa upotusten lisäksi myös suoraan YouTubesta, josta löytyy oppimateriaalin oma kanava ja soittolistat jokaiselle oppimateriaalin jaksolle. Videoissa on tekstitys, jonka saa halutessaan päälle tai pois.
Oppimateriaalissa käytetään myös toistuvia pienvideoita osana oppisisältöä. Kyseiset pienvideot tai -animaatiot on tarkoitettu havainnollistamaan opetettavaa tai läpikäytyä asiaa ilman, että käyttäjän tarvitsee erikseen käynnistää videota. Animaatiot toimivat niin sanotulla loop-periaatteella, eli ne alkavat aina automaattisesti alusta.
Kuka materiaalia saa käyttää ja miten
Oppimateriaali on julkaistu CC-lisenssillä. Tarkempaa tietoa oppimateriaalin tekijöistä ja käyttöoikeuksista löytyy erilliseltä Tekijät-sivulta.
Toivomme oppimateriaalista olevan runsaasti hyötyä niin opettajille kuin oppilaille. Antoisia opiskeluhetkiä!