Linkki-maskottihenkilön kuva

Tekoäly

Tekoälyn käyttökohteet

Tässä luvussa

  • opit, millaisia käyttökohteita generatiivisella tekoälyllä voi olla.
  • opit esimerkkejä generatiivista tekoälyä hyödyntävistä ohjelmista.
  • opit, kuinka käyttää generatiivista tekoälyä.

Generatiivinen tekoäly on työkalu, joka voi auttaa opiskelussa, ideoinnissa, viestimisessä tai vaikka harrastuksissa. Tässä luvussa kerrotaan, mihin generatiivista tekoälyä voi käyttää ja mitä palveluita siihen on olemassa. Luvun lopussa on myös konkreettisia ohjeita yhden generatiivisen tekoälyohjelman käyttöön.

Generatiivisen tekoälyn käyttökohteita

Generatiivinen tekoäly on kuin apuri, joka osaa luoda, eli generoida sisältöä käyttäjän toiveiden ja käskyjen mukaan. Tekoälylle annettuja käskyjä kutsutaan yleisesti kehotteiksi tai syötteiksi.

Alla on lista yleisistä tekoälyn käyttökohteista, eli asioita, joita generatiivinen tekoäly voi tehdä.

  • Tekstin generointi: Tekoälyä voi kehottaa kirjoittamaan esimerkiksi tarinan, tekstiviestin tai vaikka runon. Lisäksi tekstin generointia voi hyödyntää muun muassa yleiseen ideointiin, vieraskielisen tekstin kääntämiseen tai ohjelmointiin.
  • Kuvien generointi: Tekoäly osaa piirtää kuvia kuvailun perusteella. Esimerkiksi tekoälylle voi antaa käskyn piirtää "lentävän kissan avaruudessa" ja tekoäly tekee parhaansa tämän käskyn suorittamiseksi.
  • Videoiden generointi: Tekoälyä voi kehottaa luomaan videoita samaan tapaan kuin kuvia tai tekstiä.
  • Paljon muuta! Tekoälyn käytössä vain mielikuvitus vaikuttaisi olevan rajana, sillä sitä voi hyödyntää moneen ja uusia tekoälypalveluita kehitetään jatkuvasti.

Vaikka tekoäly taipuu moneen erilaiseen tehtävään, on hyvä pitää mielessä vastuullinen ja tarkoituksenmukainen käyttö. Esimerkiksi oppimisen tukena tulee miettiä, pyytääkö tekoälyltä apua oppimisen tueksi vai antaako tekoälyn suoraan vastata koulutehtäviin, jolloin oppiminen jää vähäiseksi.

Harjoitustehtävä ⚡

Tehtävässä harjoittelet generatiivisen tekoälyn tarkoituksenmukaista käyttöä annetun esimerkkitilanteen kautta.

  1. Lue esimerkkitilanne:
    • Sinulla on äidinkielen tehtävänä kirjoittaa noin yhden sivun mittainen pohdiskeleva kirjoitelma ajankohtaisesta yhteiskunnallisesta aiheesta. Työssä arvioidaan erityisesti sisällön jäsentelyä, omia näkökulmia ja kielen huolellisuutta.
  2. Pohdi vastauksia kysymyksiin:
    1. Millä tavalla voisit hyödyntää tekoälyä tällaisessa tehtävässä?
    2. Milloin tekoälyn käyttö tukee oppimistasi tällaisessa tehtävässä, ja milloin se voi estää sinua oppimasta?
    3. Miten käyttäisit tekoälyä tässä tehtävässä vastuullisesti? Millaista kehotetta voisit hyödyntää?

Generatiivisen tekoälyn palveluita

Useimmista tekoälyn palveluista on olemassa sekä ilmainen että maksullinen versio. Ilmaisella versiolla voi yleensä tehdä samoja asioita kuin maksullisella, mutta maksullinen versio toimii usein nopeammin tai tarjoaa enemmän ominaisuuksia. Esimerkiksi ChatGPT:n ilmaisversiolla voi luoda vain muutaman kuvan päivässä, mutta maksullisella versiolla kuvia voi tehdä rajattomasti. On syytä huomata, että monen palvelun käyttö vaatii käyttäjätunnuksen ja sisäänkirjautumisen.

Alla olevassa taulukossa on esimerkkejä eri generatiivisen tekoälyn palveluista. Taulukkoon on kirjattu, mihin tarkoituksiin palveluita voi käyttää. Taulukko sisältää myös linkit eri palveluiden verkkosivuille.

Palvelun nimi Käyttökohde Verkkolinkki
ChatGPT Tekstin generointi. Kuvien generointi. ChatGPT
Gemini Tekstin generointi. Kuvien generointi. Gemini
Copilot Tekstin generointi. Kuvien generointi. (Microsoftin työkalu, joten erityisen hyödyllinen Microsoftin ohjelmien käyttöön liittyviin kysymyksiin.) Copilot
Canva AI Tekstin generointi. Kuvien generointi. Canva AI
Runway ML Videoiden generointi. Runway ML
ElevenLabs Tekstin generointi puheeksi eri äänillä. ElevenLabs

Generatiivisen tekoälyn käyttö

Useimmissa tekoälysovelluksissa (kuten ChatGPT, Gemini tai Copilot) käyttö alkaa samalla tavalla: Sovelluksessa on tekstikenttä, johon käyttäjä kirjoittaa kehotteen. Kehote voisi olla esimerkiksi muotoa: "Anna vinkkejä runon kirjoittamisen aloittamiseen". Kun kehote lähetetään, tekoäly vastaa siihen keskustelevaan tyyliin tai palauttaa halutun lopputuloksen, esimerkiksi tekstin, kuvan tai idean. Joskus tekoäly myös kysyy tarkentavia kysymyksiä tai ehdottaa jatkoa. Tekoälyn kanssa voi siis jatkaa keskustelua, ja usein se muistaa aiemmat viestit saman istunnon aikana. Tämä tekee työskentelystä vuorovaikutteista ja joustavaa.

Useimmissa tekoälypalveluissa voi myös:

  • Tarkentaa kehotetta: Kehotteeseen voidaan lisätä esimerkiksi verkkosivun osoitteen, kuvan tai liitetiedoston, jonka pohjalta tekoäly vastaa tarkemmin.
  • Pyytää tarkempaa vastausta: Jos tekoäly vastaa liian lyhyesti, sitä voi kehottaa esimerkiksi kirjoittamalla ”Kerro lisää” tai ”Voisitko selittää yksinkertaisemmin?”
  • Kehottaa tekoälyä etsimään tietoa verkosta: Osa tekoälysovelluksista (esimerkiksi maksulliset versiot) osaa myös hakea ajankohtaista tietoa suoraan verkosta. Tekoälylle ei ole pakko tarjota valmista linkkiä.
  • Kehottaa tekoälyä pohtimaan vastausta: Tekoäly vastaa usein hyvin nopeasti. Usein vastaaminen alkaa alle sekunnissa. Osassa sovelluksista on painike, jonka painamisen jälkeen tekoäly käyttää pidemmän ajan tarkemman vastauksen muodostamiseksi.

Alla on interaktiivinen kuva ChatGPT:n perusnäkymästä. Tutustumalla siihen voit saada käsityksen tekoälysovelluksen ulkonäöstä. (Viemällä osoittimen kuvan päälle saat tietoa kuvista):

Kuva 1. ChatGPT perusnäkymä.

Alla on listattuna muutama vinkki, miten tekoälyä voi käyttää oppimisen tukena.

  • Roolipeli: Tekoälyä voi pyytää esittämään jotain hahmoa, kuten esimerkiksi historiallista henkilöä tai luonnon eläintä, ja keskustella hahmon kanssa juuri luetusta aiheesta.
  • Tekoälyn esittämät kysymykset itselle: Tekoälyä voi pyytää kysymään itseltä kysymyksiä esimerkiksi opiskellusta aiheesta.
  • Neuvot ja vinkit: Tekoälyä voi pyytää antamaan vaikeaan tehtävään ensin vinkkejä. Jos vinkit eivät riitä, niin tekoälyä voi pyytää palastelemaan tehtävän ratkaisua siten, että se ei kuitenkaan paljasta koko vastausta kerralla.
  • Kielten opiskelu: Tekoälyä voi pyytää asettumaan vieraan kielen puhujan rooliin ja käymään keskustelua valitusta aiheesta vieraalla kielellä itsen kanssa.
  • Oikeinkirjoituksen tarkastaminen: Tekoälyä voi pyytää tarkastamaan tekstiä esimerkiksi kirjoitusvirheitä huomioiden.

Yhteenveto

Tehtävät

Yksilötehtävä 🔥

Tehtävässä harjoittelet generatiivisen tekoälyn toimintaa. Onko väite oikein vai väärin?

Oikein vastattuja: 0/6

Yksilötehtävä 🔥🔥

Kirjoita vastaus valitsemallasi tekstinkäsittelyohjelmalla.

  1. Valitse yksi tekoälypalvelu aiemmin luvussa esitellystä taulukosta (esim. ChatGPT, Gemini tai Canva AI)
  2. Testaa palvelua ja vastaa sen jälkeen seuraaviin kysymyksiin:
    1. Mihin valitsemaasi palvelua voi käyttää?
    2. Millaiset kehotteet vaikuttavat toimivan palvelussa?
    3. Mitä hyötyä juuri tästä palvelusta voisi olla koulussa tai vapaa-ajalla?

Lopuksi tallenna vastauksesi nimellä "luku3_tehtava2" jakson luvussa 1 luomaasi hakemistoon "Tekoaly".

Ryhmätehtävä 🤝

Keskustele parin kanssa tai pienryhmässä.

  1. Edeltävässä kahden liekin tehtävässä testattiin yhtä itse valittua tekoälypalvelua: Mitä tekoälypalvelua testasit? Jos et tehnyt kahden liekin tehtävää, niin keskustele jostain tekoälypalvelusta, josta sinulla on tietoa.
  2. Millaisia kehotteita kirjoitit tekoälylle?
  3. Vaikuttivatko tekoälyn vastaukset luotettavilta? Miksi tai miksi eivät?
  4. Jos tekoälypalvelu oli keskusteleva, niin vaikuttiko keskustelu tekoälyn kanssa luonnolliselta?