Tieto- ja viestintätekniikan käyttötaito 2.0 → Internet ja sosiaalinen media

© TvtDok

Internet ja sosiaalinen media

  1. Internet
  2. Tiedonhaku
  3. Internetissä toimiminen
  4. Internetissä vaikuttaminen
  5. Tekijänoikeus
  6. Tietoturva

Internet ja sosiaalinen media

Internetissä toimiminen

Tässä luvussa

Viestintä internetissä (arkikielessä netissä) ja sen erilaisissa palveluissa, kuten erilaisissa sosiaalisen median palveluissa, keskustelufoorumeilla ja sähköpostitse on helppoa ja reaaliaikaista. Omaan viestintään tulee kuitenkin kiinnittää huomiota, jotta netin käyttö olisi kaikille mukavaa. Netissäkään ei siis voi käyttäytyä miten tahansa. Netin omia käyttäytymissääntöjä kutsutaan netiketiksi. Netiketti sisältää ohjeita ja varoituksia nettikäyttäytymisestä.

Netiketti

Ole oma itsesi
Käytä kirjautumista vaativissa palveluissa omaa henkilökohtaista tunnustasi ja salasanaasi. Toisen tunnuksen luvaton käyttö on kiellettyä. Käytä nimimerkkiä tai esiinny ilman nimeä vain palveluissa, joissa se on yleinen käytäntö.

Muista käytöstavat
Ole kohtelias ja muita kunnioittava kirjoittaessasi kommentteja verkkokeskusteluissa. Älä kirjoita sosiaalisessa mediassa mitään sellaista, mitä et olisi valmis sanomaan toiselle henkilölle kasvotusten. Muista, että ketään ei saa loukata sanomisillaan.

Kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen
Älä jaa netissä valheellista tietoa tai vihjausta, joka voi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa toiselle ihmiselle. Perättömän tiedon levittäminen netissä toisesta ihmisestä voi pahimmillaan johtaa rikossyytteeseen. Älä myöskään jaa kuvia tai videoita toisista ilman lupaan. Muista myös, että kaikilla ei välttämättä ole samanlainen huumorintaju kuin sinulla. Vitsiksi tarkoittamasi kuva tai video ei tunnu kaikista hauskalta.

Ole varovainen
Kannattaa miettiä tarkasti, mihin ja kehen netissä voi luottaa. Harkitse tarkkaan ennen kuin kerrot oman nimesi, puhelinnumerosi, kotiosoitteesi tai sähköpostiosoitteesi netissä. Oman kodin välittömässä ympäristössä kuvattuja videoita ja niiden jakamista sosiaalisessa mediassa ja pikaviestipalveluissa kannattaa välttää, jotta videon katselija ei voisi päätellä asuinpaikkaasi.

Ole myös tarkkana, kenen kanssa netissä keskustelet ja mitä itsestäsi kerrot. Aina et voi olla varma, onko uusi netissä tapaamasi henkilö oikeasti se, joka väittää olevansa. Nettituttavuutta ensi kertaa tavattaessa kannattaa olla varovainen. Kerro tapaamisesta etukäteen muille, ota kaveri mukaan ja sovi tapaaminen julkiselle paikalle.

Netillä on pitkä muisti
Muista, että kaikki mitä julkaiset nettiin, saattaa löytyä netin arkistoista vielä vuosienkin päästä. Käytä siis harkintaa kirjoittaessasi tai julkaistessasi kuvia ja videoita nettiin.

Huolehdi tietoturvasta
Katso tarkasti, mitä lataat ja avaat netissä. Esimerkiksi sähköpostilla vastaanotetut kuvat saattavat levittää tietokoneviruksia ja haittaohjelmia. Siksi niiden avaamisessa on noudatettava varovaisuutta ja harkintaa. Pidä myös tunnukset ja salasanasi vain omana tietonasi.

Muista lähdekritiikki
Muista, että netissä ei ole julkaisukynnystä, joten kuka tahansa voi julkaista siellä lähes mitä tahansa. Kaikki verkkosivuilta löytyvä tieto ei siis pidä paikkaansa.

Huomioi tekijänoikeus
Netissä on helppo saada omia ajatuksia ja töitä muiden nähtäville. Sinulla on oikeus omiin nettiin jaettuihin tuotoksiisi, esimerkiksi itse kirjoittamiisi teksteihin ja tekemiisi videoihin. Muista kuitenkin, että samat oikeudet koskevat myös muiden tuotoksia. Muiden töitä ei siis saa kopioida netistä ilman lupaa.

Kiusaaminen netissä
Nettikiusaaminen on valitettavan arkipäiväinen ilmiö. Kiusaamista voi tapahtua sosiaalisen median palveluissa, pikaviestipalveluissa, sähköpostissa tai pelisivustoilla. Kaiken sellaisen toiminnan, joka loukkaa toista ja on tarkoituksellista sekä toistuvaa, voidaan katsoa olevan nettikiusaamista.

Jos havaitset netissä kiusaamista tai joudut itse nettikiusatuksi:

Yhteenveto

Tehtävät

tehtavakuvakeKeskustelutehtävät

  1. Miksi netiketti on tehty?
  2. Etsi internetistä eri netikettejä ja vertaile niitä. Mitä eroja löydät?

tehtavakuvakeTehtävät

  1. Miksi vastaanotettujen sähköpostiviestien kanssa kannattaa olla varuillaan?
  2. Näet pikaviestipalvelussa videon itsestäsi, joka on kuvattu liikuntatunnilla. Video saa sinut mielestäsi hyvin epämieluisaan valoon. Miten toimit?
  3. Olet lähdössä etelän lämpöön hiihtoloman ajaksi. Ajattelit hehkuttaa tulevaa matkaa sosiaalisen median palvelussa. Mitä vaaroja tähän liittyy?

tehtavakuvakeTehtävät

1. Olet kirjoittamassa virallista sähköpostiviestiä henkilölle, jota et tunne entuudestaan. Sähköpostin kirjoittamiseen on laadittu myös oma netiketti. Tutustu sähköpostinetikettiin (JYU) ja vastaa kysymyksiin konteksti huomioiden netiketin perusteella. Huomioi, että kaikkiin kysymyksiin ei löydy netiketistä vastausta. Voit keskustella kysymyksistä myös parisi kanssa.

Miten otsikoit sähköpostin?
Hymiöt on hyväksyttyjä sähköpostissa.
Sähköpostiviestiin vastaaminen tapahtuu
Miten sähköpostiviestin lopetetaan?
Ketjukirjeiden lähettäminen on
Tulos: Ei vielä tarkistettu