Linkki-maskottihenkilön kuva

Esitysgrafiikka

Johdanto esitysgrafiikkaohjelman käyttöön

Tässä luvussa

  • saat tietoa Microsoft PowerPoint -esitysgrafiikkaohjelmasta.
  • opit esitysgrafiikkaohjelman toimintaperiaatteet.

Esitysgrafiikkaa käytetään suullisen esityksen tukena selventämään ja havainnollistamaan esitystä. Esitysgrafiikkaa voidaan käyttää esimerkiksi kouluissa oppitunneilla sekä yrityksissä ja yhdistyksissä palavereissa ja kokouksissa.

Esitysgrafiikkaohjelman perusteet

Verkkoselaimessa käytettäviä esitysgrafiikkaohjelmia

Esitysgrafiikkaohjelmalla tehtyä esitystä kutsutaan diaesitykseksi ja esityksellä on aina yleisö eli kuulijat. Yleensä diaesitykset heijastetaankin tietokoneen näytöltä isolle valkokankaalle tai näytölle, jolloin yleisön on helppo seurata esitystä.

Esitysgrafiikkaohjelmia on erilaisia, mutta tässä jaksossa tutustutaan Microsoft PowerPoint -ohjelman (arkikielellä PowerPoint-ohjelma), työpöytäsovellukseen ja selainsovellukseen. Powerpoint-ohjelma saadaan käyttöön Microsoft 365 -ohjelmistopaketin hankkimisen myötä. PowerPoint-pöytäsovelluksen saa avattua tietokoneelta Käynnistä-valikon ohjelmaluettelosta, josta kaikki tietokoneen ohjelmat löytyvät aakkosjärjestyksessä. PowerPoint-pöytäsovellus voidaan myös hakea napauttamalla Käynnistä-valikon viereistä suurennuslasikuvaketta ja kirjoittamalla siihen ohjelman nimi. PowerPoint-selainsovelluksen saa avattua verkkoselaimella Microsoft 365:n osoitteesta, jonka jälkeen kirjaudutaan sisään (Sign In) ja valitaan vasemmasta yläreunasta pisteneliön takaa PowerPoint.

Kuva1. Microsoft PowerPoint-ohjelman logo.

Esitysgrafiikka-jaksossa PowerPoint selainversion käyttö ohjeistetaan erikseen, mikäli ohjelman käyttö eroaa PowerPoint työpöytäsovelluksen käytöstä.

Esitysgrafiikkaohjelman toimintaperiaatteet

Esitysgrafiikkaohjelmassa luotua tiedostoa kutsutaan diaesitykseksi. Tiedoston tiedostopääte on yleensä pptx. Diaesitys koostuu dioista, joille voidaan ohjelmassa lisätä esimerkiksi tekstiä, kuvia, videoita ja taulukoita.

PowerPoint-ohjelman erilaiset toiminnot löytyvät ohjelman yläosassa olevasta valintanauhasta. Valintanauha sisältää erilaisia välilehtiä. Välilehdiltä löytyy erilaisia ryhmiä ja ryhmistä erilaisia komentovalikkoja ja komentopainikkeita. Komentopainikkeilla suoritetaan komentoja ja komentovalikoista löytyy lisää komentopainikkeita. Ryhmän valintaikkunan avaimesta saa näkyville erillisen valintaikkunan ja sen kautta lisää ryhmän toimintoja. Lisäksi on olemassa vain tarvittaessa esiin tulevia välilehtiä. Nämä välilehdet tulevat näkyviin, kun objekti aktivoidaan. Esimerkiksi kuvilla ja taulukoilla on tällaisia toimintovälilehtiä. Ryhmät ja komentopainikkeet ovat tarkasteltavissa alla olevsta interaktiivisesta kuvasta (Viemällä osoittimen eri osien päälle saat tietoa näkymästä.)

Tiedosto-välilehti poikkeaa muista välilehdistä siten, että välilehdelle siirryttäessä itse diaesitys häviää näkyvistä. Tiedosto-välilehdellä ei muokata diaesitystä, vaan suoritetaan muita toimintoja (esim. tallennus), joten diaesityksen ei tarvitse olla näkyvissä. Tiedosto-välilehdeltä pääsee takaisin diaesitykseen painamalla näppäimistön ESC-näppäintä tai napauttamalla nuolikuvaketta   Nuolikuvake.

Alla on interaktiivinen kuva PowerPoint ohjelman perusnäkymästä. (Viemällä osoittimen kuvan päälle saat tietoa kuvasta).
Kuva 2. PowerPoint-ohjelman perusnäkymä.

Harjoitustehtävä⚡

Tehtävässä harjoittelet erilaisia materiaalissa käytyjä termejä esitysgrafiikasta. Oikean vastauksen näet napauttamalla.

Microsoftin esitysgrafiikkaohjelman nimi
PowerPoint
Esitysgrafiikka- ohjelmalla tehdyn esityksen nimi
Diaesitys
Diaesityksen tiedoston tiedostopääte
.pptx
Diaesitys koostuu näistä
Diat

Yhteenveto

Tehtävät

Yksilötehtävä 🔥

  1. Tutki PowerPoint-ohjelman perusnäkymää ja eri välilehdiltä löytyviä komentovalikoita ja -painikkeita.
    1. Selvitä, miten saat lisättyä diaesitykseen uuden dian.
    2. Selvitä, miten saat lisättyä diaan tekstiluettelon.
    3. Selvitä, miten pystyt muotoilemaan kirjoittamaasi tekstiä.

Yksilötehtävä 🔥🔥

  1. Tutki PowerPoint-ohjelman perusnäkymää ja eri välilehdiltä löytyviä komentovalikoita ja -painikkeita.
    1. Selvitä, mistä diaesitykseen saa lisättyä SmartArt-objekteja.
    2. Selvitä, mitä SmartArt-objektit ovat ja mitä hyötyä niistä on.

Ryhmätehtävä 🤝

Keskustele parin kanssa tai pienryhmässä.

  1. Oletko käyttänyt jotain esitysgrafiikkaohjelmaa. Jos olet mitä ohjelmaa käytit ja mihin?
  2. Milloin esitysgrafiikkaohjelmasta olisi hyötyä? Keksikää mahdollisimman monta käyttötarkoitusta ja perustelkaa ne.