
Kuva ja video
Videoeditointi
Tässä luvussa
- opit videoeditoinnin perustoimintoja.
- opit käyttämään Clipchampia ja iMovieta videoiden editoimiseen.
Videoeditoinnin perustoiminnoissa opitaan videoiden muokkaamiseen liittyviä perusteita sekä yksittäisten videoklippien muokkaaminen ja yhdistäminen yhtenäiseksi videoksi. Tehokeinoilla tarkoitetaan muun muassa videoon lisättäviä tehosteita, tekstiä ja musiikkia. Luvun esimerkeissä käytetään editointiohjelmina Windowsin Clipchamp-ohjelmaa sekä iOS:n iMovie-ohjelmaa.
Videoeditoinnin perustoimintoja
Videon editointivaiheessa kuvatut videoklipit yhdistetään yhdeksi kokonaisuudeksi. Video voi sisältää videoklippien lisäksi kuvatiedostoja, grafiikkaa, tekstiä ja muita tehosteita.
Esimerkeissä käytetyt Clipchamp ja iMovie -editointiohjelmat ovat hyvä valinta etenkin ensimmäistä kertaa videoiden muokkaamiseen tutustuvalle tai vähän editointia tehneelle. Editointiin voi aivan yhtä hyvin valita jonkin muunkin ohjelman, sillä opiskeltavat asiat eivät ole sidottuja tiettyyn ohjelmaan. Ohjeet Clipchampin ja iMovien käyttöönottoon löytyvät tarvittaessa jakson luvusta 1.
Alla on kaksi interaktiivista kuvaa. Toisessa on esimerkkinä Windows Clipchampin selainversion perusnäkymä ja toisessa iMovien perusnäkymä. (Viemällä osoittimen kuvan päälle saat tietoa kuvista):
Materiaalin siirto
Videoeditointiin tarvitaan yleensä tarkkuutta ja tehokkaita laitteita. Etenkin suurten kokonaisuuksien editoinnissa on parempi valita tietokone mobiililaitteen sijaan. Editoinnin aluksi kuvatut klipit viedään tai kopioidaan tietokoneen kovalevylle.
Materiaalin tuonti
Editointiohjelman avaamisen jälkeen luodaan tyypillisesti uusi projekti. Seuraavaksi kaikki laitteella olevat videoklipit tuodaan ohjelmaan ja tallennetaan projekti sopivalla nimellä. Ohjelmaan videoklippien tuominen tapahtuu napauttamalla videoeditorissa erillistä sisällön tuomiseen tai ohjelmaan tiedostojen lataamiseen tarkoitettua painiketta.
- Esimerkiksi Clipchampissa kyseinen painike on nimeltään Tuo mediasisältöä.
Videoklippien lisäksi laitteelta ohjelmaan tuotavia sisältöjä voivat olla videolla käytettävät kuvat, grafiikka ja musiikki.
Materiaalin tuomisvaiheeseen on hyvä sisällyttää karsimista, eli jättää kaikista kuvatuista videoklipeistä tuomatta videoprojektiin mukaan epäonnistuneet otokset ja valikoida vain käyttökelpoiset.
Raakaleikkaus
Editoinnin tärkein vaihe on raakaleikkaus. Tässä työvaiheessa klipit käydään nopeasti läpi ja varmistetaan, että tarvittava materiaali on olemassa. Raakaleikkauksessa klippien alku ja loppu rajataan karkeasti ja klipit pudotetaan oikeassa järjestyksessä aikajanalle. Työvaiheen tarkoitus on saada aikaiseksi toimiva kokonaisuus, ei jumiutua yksityiskohtiin.
Tarkka leikkaus
Tarkan leikkaamisen työvaiheessa eri klippien väliset siirtymät hienosäädetään. Yleensä tavoitteena on sujuva ja huomaamaton siirtymä. Liike olisi hyvä saada jatkumaan sujuvasti klipistä toiseen siirryttäessä. Editoinnissa saa käyttää taiteellista vapautta, sillä joskus erikoinen ratkaisu voi olla kokonaisuuteen sopiva.
Videon julkaisu
Renderöinti on monelle videoeditoijalle tuttu termi silloin, kun puhutaan valmiiksi saadun videokokonaisuuden editointiohjelmasta ulos viennin vaiheesta.
Valmis video täytyy viedä ulos editointiohjelmasta sopivassa tiedostomuodossa. Verkkosivulla toimiva muoto on MP4, Youtubessa julkaistava video voi olla myös Quicktime-elokuva (.mov). Yleisimmät englanninkieliset termit tälle vaiheelle ovat ”export”, ”bounce” tai ”render”. Editointiohjelma luo uuden valmiin videotiedoston.
Videoeditoinnin tehokeinoja
Ääni ja musiikki
Kuvausvaiheessa videoklippeihin tallennetut äänet (esimerkiksi vuorosanat ja toiminnan äänet) voidaan editointivaiheessa käyttää tai haluttaessa vaimentaa. Videoon voidaan äänittää kertojaääni tai muu puheselostus, sekä lisätä äänitehosteita ja musiikkia.
Tekstit
Videoon voidaan lisätä esimerkiksi alku- ja lopputekstit sekä tekstitykset editointiohjelman tekstityökalulla. Lisäksi videoon voidaan lisätä tekstiä myös tehosteeksi tai otsikkotarkoitukseen videolla näytettävän kuvan joukkoon.
Mikäli video julkaistaan esimerkiksi Youtube-sovelluksessa, tekstitykset kannattaa lisätä videoon vasta kun videoa ladataan sovellukseen. Sovelluksessa luodut tekstitykset on mahdollista laittaa näkyville tai piilottaa videota katseltaessa. Mikäli tekstitykset on lisätty videoon jo editointivaiheessa, ei niitä saa enää sovelluksessa pois tai piiloon.
Lisätyn tekstielementin riittävää kestoa (eli kauanko teksti näkyy videon katsojalle) ja fonttikokoa kannattaa testata ennen valmiin videon laitteella lataamista ja julkaisemista. Liian lyhyen aikaa näkyvää tekstiä tai tekstitystä, jota ei ehdi lukea, ei ole suositeltavaa käyttää. Liian pienellä fonttikoolla olevia tekstejä ei välttämättä näe.
Valokuvan ja grafiikan lisääminen
Videoon voidaan lisätä digitaalisia valokuvia (still-kuvia) esimerkiksi alku- tai lopputekstien taustakuvaksi. Lisäksi videoon voidaan lisätä graafisia elementtejä, kuten muotoja ja muuta kuvituskuvaa (esimerkiksi videoon voitaisi lisätä graafisena elementtinä logoja tai hahmoja näkymään hetken aikaa videolla). Näin voidaan lisätä videoon kiinnostavuutta ja tehostusta.
Teksteille taustakuvien lisäämisessä tulee olla tarkkana. Joskus valokuva tekstin takana saa aikaan sen, että teksti ei erotu kuvasta hyvin ja on vaikeasti luettavissa. Tekstien ja tekstitysten takana on hyvä käyttää rauhallisia ja paljon yksiväristä taustaa sisältäviä kuvia. Toinen vaihtoehto on lisätä alku- ja lopputeksteille sekä tekstitykselle oma taustaväri.



Video- ja äänisiirtymät
Video- tai ääniklippien alkuun, loppuun, tai välille voidaan lisätä erilaisia siirtymiä (eng. transitions). Tavallisin siirtymä on alku- tai loppuhäivytys (eng. fade in/fade out), jossa kuva tai ääni häivytetään sisään tai ulos. Ristihäivytys (eng. crossfade) häivyttää kahden klipin rajakohdan. Erilaisia siirtymiä on runsaasti, valikoima vaihtelee ohjelmakohtaisesti.
Yhteenveto
- Videon editointivaiheessa kuvatut videoklipit yhdistetään yhdeksi kokonaisuudeksi.
- Videoeditoinnin alkuvaiheen muodostavat raakaleikkaus ja tarkka leikkaus. Raakaleikkaus on nopea materiaalin korjauksen vaihe ja tarkassa leikkauksessa taas hienosäädetään videon yksityiskohtia.
- Videoeditoinnissa käytettäviä tehokeinoja ovat tekstien, äänen ja musiikin sekä valokuvien ja grafiikan lisääminen videoon. Videoon voidaan lisätä myös erilaisia siirtymiä.
Tehtävät
Projektitehtävä 💪
Tehtävässä jatkat projektitehtävää editoimalla jakson edellisessä luvussa 5 kuvattuja videoklippejä.
- Tuo luvun 5 tehtävässä kuvaamasi ja laitteelle lataamasi videoklipit videoeditointiohjelmaan.
- Tee videolle ensin raakaleikkaus ja tämän jälkeen tarkkaleikkaus.
-
Jatka videon tekemistä editoimalla mukaan tehosteita:
-
Lisää videoon musiikkia ja muutama graafinen elementti.
- Käytä yhtenä elementtinä luvun 2 tehtävästä ladattavaa "linkki"-kuvatiedostoa. Kyseisessä kuvassa on läpinäkyvä (eng. transparent) tausta.
- Lisää videoon alku- ja lopputekstit.
- Lisää videoon klippien välille siirtymiä, jos tämä on mahdollista videoeditointiohjelmassa.
-
Lisää videoon musiikkia ja muutama graafinen elementti.
- Vie lopuksi valmis video ulos editointiohjelmasta mp4-muodossa.
- Tallenna valmis tuotos aiemmin jaksolla luomaasi "Kuva_video"-alihakemistoon uudella tiedostonimellä. Säilytä alkuperäiset videoklipit.