Linkki-maskottihenkilön kuva

Kuva ja video

Videotuotanto

Tässä luvussa

  • opit videon kuvasommittelusta.
  • opit vaiheittain etenevää videoiden suunnittelua.

Erilaisten kuvakokojen käyttö tuo vaihtelua videon kuvakerrontaan. Videon kuvasommittelussa voidaan hyödyntää samoja periaatteita kuin valokuvauksessa (huomiopiste ja kuvan rajaus jakson luvussa 2 Digitaalinen kuva ). Videon suunnittelu alkaa käsikirjoituksesta ja päättyy kuvaussuunnitelmaan. Lopuksi toteutetaan suunnitelman mukainen videon kuvaaminen.

Kuvakoko

Kuvakoko on osa kuvasommittelua ja tarkoittaa kuvassa näkyvän kohteen suhdetta ympäristöön. Video- ja elokuvatuotannoissa on käytössä kahdeksan kuvakoon järjestelmä. Kuvakokojen käyttö helpottaa videon suunnittelua ja luo vaihtelua kuvakerrontaan.

Suuria hyppäyksiä kuvakokojen välillä kannattaa välttää, ellei erityisesti haluta käyttää voimakasta tehokeinoa. Mikäli videokuvaa otetaan ensin todella kaukaa kuvattavasta kohteesta, ei välttämättä ole paras vaihtoehto kuvata kohdetta seuraavaksi aivan vierestä.

Yleisesti käytettyjä kuvakokoja:

Yleiskuvaesimerkki.
Kuva 1. Yleiskuva (YK).

Yleiskuva esittelee tapahtumapaikan. Yksityiskohdat, kuten henkilöt ja heidän toimintansa eivät erotu selkeästi.

Kokokuvaesimerkki.
Kuva 2. Kokokuva (KK) .

Kokokuvassa kuvatut kohteet, kuten henkilöt ja heidän toimintansa erottuvat selkeästi.

Puolikuvaesimerkki.
Kuva 3. Puolikuva (PK) .

Puolikuva rajataan vyötärön kohdalta ylöspäin kuvattaessa henkilöitä. Puolikuvakoossa kuvaan mahtuu vielä kaksi henkilöä. Puolikuva sopii kuvasommitteluksi tilanteisiin, joissa kuvataan esimerkiksi henkilöiden välistä keskustelua, sillä ilmeet ja eleet näkyvät kuvassa.

Lähikuvaesimerkki.
Kuva 4. Lähikuva (LK).

Lähikuva näyttää kasvot ja osan hartioista. Lähikuva on intensiivinen kuvakoko, jossa ilmeet, eleet ja katse ovat merkittävässä osassa kuvaa.

Erikoislähikuvaesimerkki.
Kuva 5. Erikoislähikuva (ELK).

Lähikuva voidaan ottaa myös erikoislähikuvana. Erikoislähikuva näyttää esimerkiksi henkilöitä kuvattaessa osan kasvoista tai kädessä olevan esineen. Erikoislähikuva on tehokeino, jota kannattaa käyttää harkiten.

Esimerkkikuvissa on esitetty neljä kuvakokoa kahdeksan kuvakoon järjestelmästä, ja kuvakoko muuttuu portaittain laajemmasta tiiviimmäksi. Laajasta kuvasta tiiviimpään siirryttäessä huomio kiinnittyy yksittäiseen kohteeseen ja yksityiskohtiin koko ajan enemmän ja enemmän.

Harjoitustehtävä ⚡

Tehtävässä harjoittelet tunnistamaan kuvakokoja. Mikä on kuvassa käytetty koko? Oikean vastauksen näet napauttamalla korttia.

Esimerkki puolikuvasta.
Puolikuva
Esimerkki yleiskuvasta.
Yleiskuva
Esimerkki lähikuvasta.
Lähikuva
Esimerkki kokokuvasta.
Kokokuva

Harjoitustehtävä ⚡

Tehtävässä harjoittelet sopivien kuvakokojen valintaa kuvattavan kohteen mukaan. Mikä kuvakoko voisi sopia kunkin alla olevan tilanteen videoimiseen? Keskustele parin kanssa.

  1. Silmien värin ja liikkeen kuvaaminen.
  2. Keikkalavalla esiintyvä kuuden hengen bändi.
  3. Skeittaava nuori.
  4. Kaupungin keskusten ihmisvilinä.
  5. Verkkokaupan nettisivuille tuleva videoklippi uusista myytävistä huppareista.

Videon suunnittelu

Videon suunnittelu koostuu käsikirjoittamisesta, kuvakäsikirjoittamisesta sekä kuvaussuunnitelman tekemisestä. Huolellinen suunnittelu helpottaa videon kuvaamista ja säästää aikaa. Hyvin laaditut käsikirjoitukset ja kuvaussuunnitelma vähentävät virheiden todennäköisyyttä varsinaisessa kuvausvaiheessa. Toisin sanoen virheiden jälkikäteen korjaamisen tarve videoeditoinnin avulla pienenee.

Käsikirjoitus

Käsikirjoitus kertoo tekstimuodossa, mitä videossa on tarkoitus tapahtua. Ennen varsinaista käsikirjoitusta kannattaa ideoida ja kehitellä videon ajatusta.

  • Mistä videossa on kysymys tai mikä on sen tarkoitus?
  • Mitä videossa tapahtuu?
  • Keitä tai mitä videossa kuvataan?

Käsikirjoitukseen kirjoitetaan vuorosanojen lisäksi tapahtumapaikka ja toiminta.

  • Kuka tai ketkä puhuvat ja milloin?
  • Mitä puhutaan ja sanotaan?
  • Kuka kuvattavista tekee mitäkin?

Kuvakäsikirjoitus

Kuvakäsikirjoitus muistuttaa sarjakuvaa, jonka ideana on esittää käsikirjoituksen idea tai tarina kuvina. Alla olevassa kuvakäsikirjoituksessa on kuvan numeron ja kuvakoon lisäksi kerrottu lyhyesti kuvassa tapahtuva toiminta. Kuvakäsikirjoituksen kuvat voidaan piirtää tai käyttää valokuvia.

Esimerkkikuva kuvakäsikirjoituksesta.
Kuva 6. Kuvakäsikirjoitus videoon "Lemmikin kesäpäivä".

Kuvaussuunnitelma

Elokuva tai video koostuu tyypillisesti useista, erikseen kuvatuista videoklipeistä, jotka on yhdistetty yhtenäiseksi kokonaisuudeksi editoimalla. Klippejä ei välttämättä kuvata siinä järjestyksessä, jossa ne valmiissa videossa nähdään. Kuvaussuunnitelmaan kirjoitetaan ylös kaikki klipit ja mietitään niille sopiva kuvauspaikka ja -aika.

Samassa paikassa kuvattavat klipit kannattaa kuvata kerralla. Myös saman henkilön osuuksia kannattaa kuvata kerralla useampia, jolloin odottelua eri henkilöiden kesken tulee vähemmän.

Kuvaussuunnitelmaan kannattaa merkitä myös muu tarpeisto, kuten kuvattaville henkilöille varattava puvustus ja käytettävät rekvisiitat. Kuvauspaikan suhteen kannattaa ottaa huomioon, onko kuvattava paikka esimerkiksi johonkin tiettyyn aikaan viikosta rauhallisempi verrattuna muihin aikoihin kuvauksen järjestämisen kannalta, ja tarvitseeko paikassa kuvaamiseen kysyä erillistä lupaa. Kuvausajassa on hyvä miettiä, halutaanko jokin videon kohtaus kuvata valoisaan vai pimeään aikaan.

Kovin hämärä kuvauspaikka tai –ajankohta saattaa heikentää videokuvan laatua. Käytössä olevan videokameran tarkkuus pimeissä olosuhteissa kannattaa testata etukäteen ennen varsinaista kuvausajankohtaa.

Kuva 7. Kuvaussuunnitelma videoon "Lemmikin kesäpäivä".
Kuva Kuvakoko Toiminta Ääni Paikka ja aika
1. Puolikuva (PK) Koivupuu heiluu tuulessa. Alkuteksti. Taustamusiikki. Kodin etupiha, keskipäivä.
2. Kokokuva (KK) Koira kävelee nurmikolla vasemmalta oikealle. Taustamusiikki Kodin etupiha, keskipäivä.
3. Kokokuva (KK) Koira kävelee nurmikolla oikealta vasemmalle. Taustamusiikki Kodin etupiha, keskipäivä.
4. Puolikuva (PK) Koira makaa ja rentoutuu nurmikolla. Taustamusiikki Kodin etupiha, keskipäivä.
5. Kokokuva (KK) Koira heiluttaa häntää ja haukahtaa kameralle. Taustamusiikki, koiran haukahdus Kodin etupiha, keskipäivä.
6. Lähikuva (LK) Kuvataan läheltä koivun lehtiä. Lopputeksti. Taustamusiikki Kodin etupiha, keskipäivä.

Lisäluettavaa: Kuvaussuunnitelman toteutukseen sopivia ohjelmia

Kuvaussuunnitelma kannattaa tehdä taulukkoon. Taulukon voi esimerksi luoda Word-tekstinkäsittelyohjelmassa tai Excel-taulukkolaskentaohjelmassa. Taulukon luominen Word-ohjelmassa opetetaan Tekstinkäsittely-jakson luvussa 7 Taulukon lisääminen. ja Excel-ohjelmassa Taulukkolaskenta-jakson luvussa 2 Taulukot.

Kuvaussuunnitelman voi kirjoittaa myös käyttämällä kynää ja paperia.

Harjoitustehtävä ⚡

Tehtävässä harjoittelet tunnistamaan ja erottamaan videotuotannon päävaiheet. Mitä missäkin videotuotannon vaiheessa suunnitellaan? Valitse mielestäsi oikea vaihtoehto.

Kuvattavien videoklippien järjestyksen, tarkan sisällön sekä kuvauspaikan ja -ajan suunnittelu.

Tuotettavan videon vuorosanojen, tapahtumapaikan ja toiminnan suunnittelu.

Tuotettavan videon sarjakuvamainen kuvien, kuvakokojen ja toimintojen suunnittelu.

Oikein vastattuja: 0/0

Videon kuvaaminen

Kuvausvaiheessa kuvataan kuvaussuunnitelmassa suunnitellut klipit. Kuvausvaiheessa kannattaa varmistaa, että kaikki klipit on kuvattu ja että jokaisesta klipistä on vähintään yksi onnistunut otto tallessa. Kuvaukseen voidaan käyttää videokameraa, järjestelmäkameraa tai älypuhelinta. Kun kaikki suunnitellut videoklipit on onnistuneesti kuvattu, seuraava vaihe on siirtyä kohti videoeditointia ja videoklippien yhdistämistä kokonaisuudeksi.

Vinkiksi videoiden kuvaamiseen jatkossa: Kuvattaviin videoklippeihin kannattaa jättää varmuuden vuoksi muutama sekunti “hukkakuvaa” ennen ja jälkeen klipissä tapahtuvan puheen tai toiminnon, jotta videoeditointi helpottuu. Hukkakuvalla tarkoitetaan tässä yhteydessä kuvatun videon alun tai lopun osaa, joka varmistaa että kaikki kuvattavaksi tarkoitettu puhe ja toiminta tallentuu varmasti videolle, ja ylimääräiset videon "hukkakuvapätkä" voidaan myöhemmin videoeditointivaiheessa rajata pois videolta.

Videoeditoinnista opetetaan jakson seuraavassa luvussa 6 Videoeditointi.

Videoeditorivaihtoehtoja käydään läpi jakson luvussa 1 Laitteet ja ohjelmat.

Yhteenveto

Tehtävät

Projektitehtävä 💪

Tehtävässä aloitat projektitehtävän tekemisen. Projekti jatkuu jakson seuraavan luvun 6 tehtävissä.

  1. Suunnittele lyhyt video (1-4 minuuttia).
    1. Tee videolle ensin käsikirjoitus, jossa on
      1. vuorosanat
      2. tapahtumapaikka
      3. toiminta
    2. Jatka videon suunnittelua tekemällä videolle kuvakäsikirjoitus.
      • Vinkki: Tehtävän videoon saattaa hyvin riittää noin 4-6 kappaletta kuvattuja videoklippejä.
    3. Tämän jälkeen tee videolle kuvaussuunnitelma.
  2. Toteuta video kuvaamalla kuvaussuunnitelman mukaiset videoklipit.
  3. Lisää jakson luvussa 2 luomaasi alihakemistoon "Kuva_video" uusi kansio videoklippejä varten, ja tallenna klipit kamerasta tänne.
    • Muista kuvaava videotiedostojen nimeäminen, esimerkiksi käyttäen nimissä numerojärjestystä (intro, klippi1, klippi2, klippi3... lopetus).