
Internet ja sosiaalinen media
Internet oppimisympäristönä
Tässä luvussa
- opit hyödyntämään internetiä oppimiseen.
- opit, miten voit rakentaa henkilökohtaista oppimisympäristöä oppimisen tueksi.
Internet tarjoaa runsaasti viihdepalveluita, joiden parissa on mukava viettää aikaa ja viihdyttää itseään sekä muita. Viihdepalveluiden lisäksi internet tarjoaa myös hyötypalveluita, joiden avulla on mahdollista saada ja jakaa uutta tietoa, keskustella ja oppia uusia asioita.
Internet tarjoaa mahdollisuuden monipuolisen henkilökohtaisen oppimisympäristön luomiselle. Henkilökohtaisella oppimisympäristöllä tarkoitetaan oppijan itsensä hallitsemaa, tuottamaa ja keräämää oppimisympäristöä, joka koostuu erilaisista teknologioista ja internetin tarjoamista palveluista. Siihen liittyy vahvasti myös yhdessä tekeminen ja vuorovaikuttaminen muiden kanssa.
Internet oppimisen tukena
Internet on oivallinen väline uusien asioiden oppimiselle ja oman oppimisen syventämiselle. Internetistä löytyy paljon tietoa erilaisista aiheista tekstin, kuvan ja videoiden muodossa. Internet tarjoaa myös runsaasti palveluita, joiden avulla oppimista voi edistää yhdessä tehden ja keskustellen.
Internet on hyvä lähde lisätiedon hankkimiseen. Voit esimerkiksi etsiä internetistä lisätietoa koulussa opiskelemastasi biologian aiheesta, jotta voisit kerrata aihetta tai syventää oppimistasi. Oikeanlaisen tiedon löytäminen saattaa kuitenkin olla haastavaa, koska internetissä on paljon tietoa. Oikeanlaisen tiedon löytämiseen auttavat internetin hakukoneet ja oikeanlaisten hakusanojen käyttö. Kirjoittamalla hakukoneeseen oikeanlaiset hakusanat saat rajattua ja löydettyä haluamaasi tietoa. Hakukoneiden käyttöä opiskellaan tarkemmin jakson luvussa 3 Tiedonhaku.
Muista lähdekriittisyys!
Kaikki internetistä löytämäsi tieto ei välttämättä ole totta. Tiedon luotettavuutta tulee aina arvioida.
Tähän asiaan palataan vielä tämän jakson luvussa 3, mutta Mediataitokoulun Pelkkää feikkiä? -juliste ja vinkit luotettavan tiedon tarkistamiseen auttavat alkuun.
Mistä löytää apua?
- Keskusteluryhmät ja foorumit
- Kirjastojen tietokannat
- Hakukoneet
- YouTube
- Wikipedia
Internetistä voi löytää apua erilaisiin ongelmatilanteisiin. Jos esimerkiksi ajautuu umpikujaan matikan kotitehtävien kanssa, voi aiheesta etsiä lisätietoa internetistä tai kysyä apua sosiaalisen median keskusteluryhmistä. Internetiä käyttää maailmanlaajuisesti yli viisi miljardia ihmistä, joten sieltä löytyy varmasti joku, joka osaa auttaa. Apua etsiessä kannattaa hyödyntää sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä verkkopalveluita. Englanninkielisissä palveluissa on yleensä enemmän käyttäjiä maailmanlaajuisesti ja näin ollen apua saattaa saada nopeammin.
Internetissä voi jakaa tietoa ja tarjota apua muille eli tuottaa omaa sisältöä internetiin. Siellä voi esimerkiksi pitää blogia tai vlogia, julkaista videoita tai tarjota apua sosiaalisen median keskusteluissa. Tuotetulla sisällöllä voi auttaa muita oppimaan uusia asioita. Olemalla avoin ja jakamalla internetissä ajatuksia ja teoksia voi olla suureksi hyödyksi muille. Omien teosten käyttöön liittyviä oikeuksia voi määritellä tekijänoikeuslisenssillä. Tekijänoikeudesta opiskellaan lisää jakson luvussa 6 Tekijänoikeus.
Avoin omien sisältöjen jakaminen internetissä edistää yhteistyötä ja luo joukkoälyn verkostoja. Yhteistyöllä jokainen saa käyttöönsä enemmän sisältöjä kuin yksin pystyisi koskaan tuottamaan.
YouTube opiskelun apuna
YouTubesta voi löytää paljon tietoa ja ohjeita asiaan kuin asiaan. Monet etsivät ruoanlaitto-ohjeita, koneiden korjausohjeita tai vaikka tietoa siitä, miten internet oikein toimii. Youtubesta tietoa hakemalla voi löytää lisää materiaalia vaikkapa matematiikan opiskeluun. Youtuben sisältöä valvotaan jonkin verran, mutta on tärkeää muistaa lähdekriittisyys ja tarkistaa videoiden totuuspohja toisista lähteistä.
Harjoitustehtävä ⚡
Tehtävässä harjoittelet avun etsimistä Youtubesta.
-
Onko sinulla jokin kotitehtävä tai projekti kotona, mihin
kaipaisit apua (esimerkiksi matematiikan tehtävä, pyörän
sisäkumin paikkaaminen, Monet'n tyyliin maalaaminen tai pipon
neulominen)?
- Tee haku Youtubessa ja etsi auttavia videoita.
- On hyvä idea etsiä ensin suomeksi ja vielä englanniksi, niin löydät varmasti sinunkin ongelmaasi käsittelevän videon.
Henkilökohtainen oppimisympäristö
Internet tarjoaa mahdollisuuden luoda monipuolisen henkilökohtaisen oppimisympäristön. Internetin tarjoamilla sisällöillä jokainen voi monipuolistaa ja syventää omaa oppimistaan itselleen sopivalla tavalla ja sopivia laitteita hyödyntäen. Jos oppiminen kuvia ja videoita katsomalla esimerkiksi sopii itselle, internetistä löytyy paljon kuva- ja videomuotoista sisältöä, joka tukee tällaista oppimista.
Muita oppimisympäristön tekemiseen soveltuvia palveluita
Henkilökohtaisen oppimisympäristön rakentaminen mahdollistaa oppimisen missä ja milloin tahansa. Historian opiskelua voi esimerkiksi monipuolistaa ja syventää itselle mieleisellä tavalla etsimällä internetistä historian tapahtumiin liittyviä kuvia ja videoita sekä muuta lisätietoa. Lisämateriaalia on kätevää tutkia ja selata esimerkiksi puhelimesta bussissa matkalla harrastuksiin. Oppia voi myös tuottamalla omaa sisältöä, keskustelemalla ja esittämällä kysymyksiä. Jokainen voi siis itse päättää ja vaikuttaa siihen, millainen oma henkilökohtainen oppimisympäristö on.
Henkilökohtaiseen oppimisympäristöön kuuluva verkkomateriaali ja omat aikaansaannokset voidaan koota ja tallentaa internetiin, jolloin kaikki oppimista tukeva verkkomateriaali on samassa paikassa. Kun kaikki oppimiseen liittyvä verkkomateriaali löytyy samasta paikasta, niiden pariin on helppo palata uudelleen. Paikan oman henkilökohtaisen oppimisympäristön kokoamiseen tarjoaa esimerkiksi Peda.net-oppimisympäristö.
Peda.net oman tilan käyttöä henkilökohtaisena oppimisympäristönä esitellään lyhyesti videolla 2.
Harjoitustehtävä ⚡
Tehtävässä tutkit henkilökohtaisen oppimisympäristön rakentamiseen käytettäviä palveluita.
- Tutustu punaisessa huomiolaatikossa ("Muita oppimisympäristön tekemiseen soveltuvia palveluita") mainittuihin palveluihin ja peda.net-palveluun mahdollisuuksina rakentaa henkilökohtaista oppimisympäristöä.
- Pohdi, mikä palvelu sopisi sinulle parhaiten syventämään esimerkiksi historian opiskeluasi?
Portfolio
Osoituksena omasta oppimisesta ja osaamisesta voidaan luoda portfolio eli ansiokansio. Portfolioon voidaan kerätä esimerkiksi opintoihin, osaamiseen, asiantuntijuuteen ja työkokemukseen liittyvää tietoa, ja sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi opiskelu- tai työpaikan hakemisessa. Työnhakuun liittyvää portfoliota kutsutaan myös nimellä ansioluettelo tai CV (eng. Curriculum Vitae).
Portfolio voidaan tehdä paperimuodossa tai digitaaliseen muotoon. Digitaalinen portfolio voidaan koostaa esimerkiksi blogiin tai verkkosivuille. Oppimateriaalin Verkkosivut ja ohjelmointi -jaksossa työstetään omat verkkosivut, joihin voi koota digitaalisen portfolion tapaan tietoa itsestä, omista harrastuksista ja osaamisesta. Oman printtimuotoisen työnhakuun liittyvän portfolion tekemistä harjoitellaan myös Tekstinkäsittely-jaksossa.
Yhteenveto
- Internet tarjoaa runsaasti palveluita, joiden kautta oppimista voi edistää yhdessä tehden ja keskustellen.
- Internetiin kannattaa tuottaa omaa sisältöä. Sisältöjen avoin jakaminen lisää yhteistyötä ja luo joukkoälyn verkostoja.
- Henkilökohtainen oppimisympäristö on oppijan itse hallitsema ja rakentama kokonaisuus, joka koostuu erilaisista teknologioista ja internetin palveluista.
- Portfolion avulla voidaan osoittaa omaa oppimista ja osaamisesta.
Tehtävät
Yksilötehtävä 🔥
Tehtävässä harjoittelet luvussa käytettyjä keskeisiä käsitteitä. Mitä kääntökorttien käsitteet tarkoittavat? Oikean vastauksen näet napauttamalla korttia.
Yksilötehtävä 🔥🔥
Tehtävässä harjoittelet luvussa opetettuja asioita internetistä oppimisympäristönä. Onko väite oikein vai väärin?
Internetistä löytyvä tieto on aina totta.
Henkilökohtainen oppimisympäristö tarkoittaa koulua.
Internetistä löytää muutakin kuin viihdekäyttöön tarkoitettua tavaraa.
Internet on oivallinen väline oppimisen tueksi.
Oikein vastattuja: 0
/