Linkki-maskottihenkilön kuva

Internet ja sosiaalinen media

Internetissä toimiminen

Tässä luvussa

  • opit, miten internetissä käyttäydytään asianmukaisesti ja turvallisesti.
  • opit tunnistamaan nettikiusaamisen ja tiedät, miten toimia kiusaamistilanteissa.
  • opit tunnistamaan internetissä tapahtuvan seksuaalisen häirinnän ja tiedät, miten toimia häirintä- tai väkivaltatapauksissa.

Viestintä internetissä ja sen erilaisissa palveluissa, kuten erilaisissa sosiaalisen median palveluissa, keskustelufoorumeilla, pikaviestimissä tai sähköpostitse, on helppoa ja reaaliaikaista. Omaan viestintään tulee kuitenkin kiinnittää huomiota, jotta internetin käyttö olisi kaikille mukavaa. Internetissäkään ei siis voi käyttäytyä miten tahansa. Internetin omia käyttäytymissääntöjä kutsutaan netiketiksi. Netiketti sisältää ohjeita ja varoituksia nettikäyttäytymisestä.

Netiketti

Seuraavassa on muutamia ohjeita kunnioittavamman, miellyttävämmän ja turvallisemman verkkoympäristön edistämiseen.

"Ole oma itsesi"

Kirjautumista vaativissa palveluissa tulee käyttää omaa henkilökohtaista tunnusta ja salasanaa. Toisen ihmisen tunnuksen luvaton käyttö on kiellettyä. Lisäksi tulee käyttää nimimerkkiä tai pysyä nimettömänä vain palveluissa, joissa se on yleinen käytäntö tai sen kokee itse olevan tarpeellista suojellakseen itseä tai läheisiä.

"Muista käytöstavat"

Internetissä tulee olla kohtelias ja muita kunnioittava kirjoittaessa nettipalveluissa. Internetissä ei tule kirjoittaa mitään sellaista, mitä ei olisi itse valmis sanomaan toiselle henkilölle kasvotusten. Lisäksi tulee muistaa, että ketään ei saa loukata omilla sanomisillaan. Jos on eri mieltä, asiat tulee silti esittää kunnioittavasti ja muistaa perustella kunnolla.

"Älä levitä valheellista tai loukkaavaa tietoa"

Internetissä ei tule jakaa valheellista tietoa tai vihjausta, joka voi aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa toiselle ihmiselle. Perättömän tiedon levittäminen internetissä toisesta ihmisestä voi pahimmillaan johtaa rikossyytteeseen. Myöskään ei ole sallittua jaa kuvia tai videoita toisista ilman lupaa. Lisäksi tulee muistaa, että kaikilla ei välttämättä ole samanlainen huumorintaju kuin itsellä. Jokin vitsiksi tarkoitettu kuva tai video ei välttämättä tunnu kaikista hauskalta.

"Ole varovainen"

Internetissä kannattaa miettiä tarkasti, mihin ja kehen täällä luottaa. Aina ei voi olla varma, onko uusi internetissä tavattu henkilö oikeasti se, joka hän väittää olevansa. Ihmiset voivat olla erittäin taitavia esittämään nuoria ja houkuttelemaan nuoria tekemään seksuaalisia tekoja. Näin olleen internetissä tulee olla tarkkana, kenen kanssa siellä keskustelee ja mitä itsestä kertoo.

Jos keskustelee internetissä, ei koskaan tarvitse kertoa omaa oikeaa nimeä, puhelinnumeroa, kotiosoittetta tai sähköpostiosoitetta. Lisäksi ei myöskään koskaan tarvitse lähettää itsestä minkäänlaisia kuvia. Myös nettituttavuutta oikeassa elämässä ensi kertaa tavattaessa tulee olla varovainen. Tapaamisesta kannattaa kertpa etukäteen muille, ottaa kaveri mukaan ja sopia tapaaminen julkiselle paikalle.

Jos kokee tulleensa huijatuksi tai seksuaalisen häirinnän tai väkivallan uhriksi, on syytä ottaa talteen kaikki mahdollinen tieto ja ottaa yhteyttä turvalliseen aikuiseen ja Pelastakaa Lapset Nettivihjeeseen. Lisäksi tulee muistaa, ettei vika ole koskaan uhrin, joten kunkin on tärkeä uskaltaa kertoa avoimesti omasta kohtaamastaan vääryydestä. Se voi auttaa myös muita nuoria!

Mustavalkoinen kuva ihmisestä peittämässä naamansa kipsinaamiolla.
Kuva i. Wolfgangfoto, CC BY-ND 2.0.

"Huomioi tekijänoikeudet"

Intnernetissä on helppo saada omia ajatuksia ja töitä muiden nähtäville. Jokaisella on oikeus omiin internettiin jakamii tuotoksiin, esimerkiksi itse kirjoitettuihin teksteihin ja itse tehtyihin videoihin. On tärkeä kuitenkin muistaa, että samat oikeudet koskevat myös muiden tuotoksia. Muiden töitä ei siis saa kopioida internetistä ilman lupaa. Tähän asiaan palataan vielä tarkemmin jakson luvussa 6 Tekijänoikeus.

"Älä kiusaa, puutu kiusaamiseen"

Nettikiusaaminen on valitettavan arkipäiväinen ilmiö. Kiusaamista voi tapahtua sosiaalisessa mediassa, pikaviestipalveluissa, sähköpostissa tai pelisivustoilla. Kaiken sellaisen toiminnan, joka loukkaa toista ja on tarkoituksellista sekä toistuvaa, voidaan katsoa olevan nettikiusaamista. Nettikiusaaminen on yhtä vakavaa ja ei hyväksyttyä kuin kasvotusten tapahtuva kiusaaminen.

Seksuaaliseen häirintään liittyviä termejä

  • Grooming: aikuinen viestittelee alaikäisen kanssa seksiin liittyvistä asioista, painostaa seksuaalisiin tekoihin (kuvat, videot, tekstit) ja lähettää seksuaalista sisältöä.
  • Catfishing: joku esiintyy tekaistulla profiililla tarkoituksenaan luoda yhteys ja huijata, häiritä seksuaalisesti tai tehdä seksuaalista väkivaltaa.
  • Suostumuksellisuus: Tärkein asia seksuaalisuudessa / seksuaalisessa kommunikoinnissa. Kaikkien osapuolten suostumus tarvitaan aina ennen seksuaalista viestittelyä. Jokaisella on oikeus sanoa ei.

VIDEO: Pelastakaa Lapset Ry – Ylimääräinen uutislähetys

Jos havaitsee internetissä kiusaamista tai joutuu itse nettikiusatuksi:

  • Ota talteen kiusaamistilanteet esim. kuvakaappauksen avulla.
  • Blokkaa kiusaajat.
  • Ilmoita käyttämäsi palvelun ylläpidolle asiattomasta käytöksestä. Tämä on yleensä mahdollista palvelun Raportointi-työkalujen avulla.
  • Kerro nettikiusaamisesta turvalliselle aikuiselle ja/tai hyville ystäville. Nettikiusaamisesta on mahdollista tehdä jopa rikosilmoitus.

Seksuaalinen härintä internetissä

Jokaisella on oikeus olla rauhassa myös internetissä. Ilman suostumusta tapahtuva seksiin liittyvä viestittely on seksuaalista häirintää. Aikuiset eivät saa lähestyä alle 16-vuotiasta lasta seksuaalisissa tarkoituksissa. Se on seksuaalista väkivaltaa ja rikos.

Mitä tehdä, jos kohtaa seksuaalista häirintää:

  1. Älä vastaa viesteihin.
  2. Blokkaa viestittelijä.
  3. Ota talteen kaikki viestit, kuvat ja videot.
  4. Ota yhteys turvalliseen aikuiseen tai Pelastakaa Lapset yhdistyksen Nettivihjeeseen.
  5. Vika ei koskaan ole uhrin, joten kerro tapahtuneesta rohkeasti ja toimi yhdessä aikuisen ja Nettivihjeen kanssa.
  6. Ilmoita tapahtuneesta palvelun ylläpidolle.

Lisää tietoa: Nuortennetti

Harjoitustehtävä ⚡

Tehtävässä harjoittelet Netiketin ohjeiden tunnistamista. Onko väite oikein vai väärin?

Häirintä ei ole koskaan uhrin vika.

Internetissä voi unohtaa käytöstavat.

Kiusaamiseen ei kannata puuttua.

Tekijänoikeudet tulee muistaa netissä.

Internetissä valheellisen tiedon levittäminen voi johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

On sallittua käyttää toisen henkilön tunnuksia nettipalveluissa.

Verkossa voi kirjoittaa mitä tahansa ilman seuraamuksia.

On turvallista jakaa omat henkilötietosi kenelle tahansa internetissä.

Toisen tekemän kuvan voi kopioida vapaasti.

Nettikiusaaminen on vähemmän vakavaa kuin kasvotusten tapahtuva kiusaaminen.

On tärkeää tallentaa todisteet (esim. kuvakaappaukset) seksuaalisen häirinnän kohdatessa.

Oikein vastattuja: 0/0

Lisäluettavaa: Sähköpostin kirjoittaminen

Sähköpostiviestittely on virallisempaa kuin esimerkiksi pikaviestinpalveluissa tapahtuva viestittely. Siksi sähköpostin kirjoittamiselle on olemassa oma etikettinsä eli suositeltavat käytöstavat sähköpostiviestittelyyn.

Sähköpostia kirjoittaessa on hyvä keksiä kuvaava otsikko, tervehtiä alussa, pitää viesti selkeänä ja lyhyenä sekä lopeta omalla nimelläsi. Ennen lähettämistä on tärkeää tarkistaa, ettei viesti lähde vastaanottajille, jolle asia ei kuulu. On myös huomioitava, että hymiöitä on hyvä käyttää säästeliäästi.

Viestien kirjoittamisen yleisiin ohjeisiin pääsee tutustumaan lukemalla Kielitoimiston ohjepankin loistavan oppaan.

Yhteenveto

Tehtävät

Yksilötehtävä 🔥

Tehtävässä harjoittelet luvussa käytettyjä keskeisiä käsitteitä. Mitä käsitettä kääntökortissa kuvaillaan? Oikean vastauksen näet napauttamalla korttia.

Tarkoituksellinen, loukkaava ja toistuva toiminta.
(Netti)kiusaaminen
Netin omat käyttäytymissäännöt.
Netiketti
Valheellinen tieto tai vihjaus.
Perätön tieto
Oikeus omiin tuotoksiin (tekstit, kuvat ...).
Tekijänoikeus

Yksilötehtävä 🔥🔥

Tehtävässä harjoittelet lisää luvun keskeisistä käsitteistä ja opista koskien Netikettiä. Onko väite oikein vai väärin?

"Netti ei unohda"

Nettikeskustelut tulisi pystyä käymään myös kasvotusten.

"Kysyn lupaa toiselta ennen julkaisua.""

"Voin käyttää naapurin ottamaa kuvaa ihan miten haluan, koska hän julkaisi sen netissä."

Nettikiusaamiseen voi puuttua ilmiantamalla kiusaaminen palvelun ylläpidolle.

Oikein vastattuja: 0/0

"Netti ei unohda" – Oikein. Netissä julkaistut asiat voivat löytyä vielä pitkän aikaa (poistamisen jälkeenkin).
Nettikeskustelut tulisi pystyä käymään myös kasvotusten – Oikein. Ystävällisyys ja toisten huomioiminen ovat osa tavallista, hyvää keskustelua myös internetissä.
Kysyn lupaa toiselta ennen julkaisua – Oikein. Varsinkin, jos kuva tai video voi olla loukkaavaa toista kohtaan, tapahtui kuvaaminen julkisella paikalla tai ei.
Voin käyttää naapurin ottamaa kuvaa ihan miten haluan, koska hän julkaisi sen netissä – Väärin. Jokaisella on tekijänoikeudet omiin tuotoksiinsa.
Nettikiusaamiseen voi puuttua ilmiantamalla kiusaaminen palvelun ylläpidolle – Oikein. On vastuullista puuttua kaikenlaiseen kiusaamiseen.

Yksilötehtävä 🔥🔥🔥

Lisätehtävässä harjoittelet sähköpostin lähettämisen käytäntöjä. Mitkä seuraavista ovat hyviä sähköpostin lähettämisen toimintatapoja? Valitse mielestäsi oikea vaihtoehto.

Kirjoitat sähköpostin opettajalle historian esitelmän ohjeista. Otsikoksi kirjoitat?

Laitatko viestiisi paljon hymiöitä?

Minkälainen sähköpostin tulee olla?

Miten lopetat sähköpostiviestin?

Lähetätkö sähköpostin myös muille oppilaille tai opettajille?

Oikein vastattuja: 0/0