Tieto- ja viestintätekniikan käyttötaito 2.0 → Tekstinkäsittely

© TvtDok

Tekstinkäsittely

  1. Johdanto tekstinkäsittelyyn
  2. Tekstin muotoilu ja tyylit
  3. Kuvan lisääminen
  4. Luettelon lisääminen
  5. Taulukon lisääminen
  6. Kappaleen muotoilu
  7. Sivun asetukset
  8. Ylä- ja alatunniste sekä sivunumerointi

Tekstinkäsittely

Johdanto tekstinkäsittelyyn

Tässä luvussa

Tekstinkäsittelyohjelmat ovat tietokoneen käytetyimpiä hyötyohjelmia. Tekstinkäsittelyohjelmia on erilaisia, mutta jaksossa 3 tutustutaan Microsoft Word 2016 -ohjelmaan (arkikielellä Word-ohjelma), joka saadaan tietokoneelle Microsoft Office 2016 -ohjelmistopaketin hankkimisen myötä. Word-ohjelma löytyy tietokoneelta Käynnistä-valikon ohjelmaluettelosta, johon kaikki tietokoneen ohjelmat on listattu aakkosjärjestyksessä. Word-ohjelma voidaan myös hakea napauttamalla Käynnistä-valikon viereistä suurennuslasikuvaketta ja kirjoittamalla siihen ohjelman nimi. Word-ohjelma käynnistyy napauttamalla ohjelman kuvaketta.

Word-kuvake

Word-ohjelmasta on olemassa myös Microsoft Word Online -versio (arkikielellä Word Online -ohjelma), joka on internetselaimessa käytettävä versio Word-ohjelmasta. Word Online -ohjelman saa hankkimalla Microsoft Office 365 -ohjelmistopaketin. Word-ohjelman ja Word Online -ohjelman käyttö eroavat hieman toisistaan. Jaksossa 3 Word Online -ohjelman käyttö ohjeistetaan erikseen, mikäli ohjelman käyttö eroaa Word-ohjelman käytöstä.

Tekstinkäsittelyohjelman toimintaperiaatteet

Word-ohjelman käyttö aloitetaan luomalla uusi asiakirja. Asiakirja koostuu sivuista, joille voidaan tekstinkäsittelyohjelmassa esimerkiksi kirjoittaa tekstiä ja lisätä kuvia sekä taulukoita.

Asennettavia tekstinkäsittelyohjelmia

Word-ohjelman erilaiset toiminnot löytyvät ohjelman yläosassa olevasta valintanauhasta. Valintanauha sisältää erilaisia välilehtiä. Välilehdiltä löytyy erilaisia ryhmiä ja ryhmistä erilaisia komentovalikkoja ja komentopainikkeita. Komentopainikkeilla suoritetaan komentoja ja komentovalikoista löytyy lisää komentopainikkeita. Ryhmän valintaikkunan avaimesta saa näkyville erillisen valintaikkunan ja sen kautta lisää ryhmän toimintoja. Lisäksi on olemassa vain tarvittaessa esiin tulevia välilehtiä. Nämä välilehdet tulevat näkyviin, kun objekti aktivoidaan. Esimerkiksi kuvilla ja taulukoilla on tällaisia toimintovälilehtiä.

Selaimessa toimivia tekstinkäsittelyohjelmia

Tiedosto-välilehti poikkeaa muista välilehdistä siten, että välilehdelle siirryttäessä itse asiakirja häviää näkyvistä. Tiedosto-välilehdellä ei muokata asiakirjaa, vaan suoritetaan muita toimintoja (esim. tallennus ja tulostus), joten asiakirjan ei tarvitse olla näkyvissä. Tiedosto-välilehteä kutsutaan Backstage-näkymäksi. Tiedosto-välilehdeltä pääsee takaisin asiakirjaan painamalla näppäimistön ESC-näppäintä tai napauttamalla nuolikuvakkeesta. nuolikuvake

Word-ohjelman perusnäkymä:
Viemällä osoittimen eri osien päälle saat tietoa näkymästä.

Yhteenveto

Tehtävät

tehtavakuvake Tehtävät

  1. Tutki Word-ohjelman perusnäkymää ja eri välilehdiltä löytyviä komentovalikoita ja -painikkeita.
    1. Miten saat vaihdettua asiakirjan sivun suunnan pystysuunnasta vaakasuuntaan?
    2. Miten saat lisättyä asiakirjan sivuille reunukset?
    3. Miten saat vaihdettua asiakirjan tekstintarkistuskieleksi englannin kielen?
  2. Mitä näistä nuolikuvake painikkeista tapahtuu?

tehtavakuvake Tehtävät

  1. Word-ohjelmassa voidaan luoda makroja.
    1. Ota selvää, mitä makrot ovat. Etsi tietoa internetistä.
    2. Luo Word-ohjelmassa oma makro ja kokeile sen käyttöä. Huomioi, että makroja sisältävä Word-asiakirja tulee tallentaa docm-tiedostomuotoon.